Pár éve kezdtem el nyers, vegán tortákkal foglalkozni. Elsősorban családi
szülinapokra készítettem ilyeneket. Mondanom sem kell, hogy a komplett brigád a
lábaim előtt hevert!
Ezek a torták, amelyek a tortaszépségverseny megyei előválogatóján kiestek volna a
versenyből, finom ízükkel hódítottak. Egyértelmű volt, hogy a lányaim a természetes
ízek mellett döntöttek, hiszen ezt minden nap ehetik anélkül, hogy gondot okozna az
emésztésükben, nem is allergiásak tőle, és eszméletlenül finom.
Hamar rájöttek, nem feltétlenül az számít, hogyan is néz ki egy torta, hanem mint oly
sokan mások, már fiatal korban felismerték, hogy a hosszútávú egészség fontosabb,
mint az adalékoktól peckesen álló tejszínhab.
A családom példáján keresztül felismertem, hogy milyen sokan vágynak arra, hogy
valami igazán jóízűt egyenek, ami még a szervezetüknek is jó.
Arra jutottam, hogy kötelességem más emberek életminőségének javulásához is
hozzájárulni, és képes vagyok segíteni azon kérdésük megválaszolásában, hogy mit
is tudnának enni, ami finom, és nem árt?!
Mindezek ellenére gondolhatod úgy, hogy drágák a torták. Erre azt tudom mondani,
hogy valóban jól látod, nem a legolcsóbbak.
A tortáimat és azok árát úgy állítottam össze, hogy vásárlóim igényeit minden
tekintetben ki tudják szolgálni. Ha én engednék ebből az árból, az azt jelentené, hogy
engednék a minőségből, és így átverném a vásárlóimat. De én nem teszek ilyet.
Küldetésem lett a nyers, vegán, adalékok nélküli, mindenmentes, allergéneket nem
tartalmazó torták készítése.
És egyszer csak elindultunk. Most itt vagyok, és azt szeretném, hogy Te is tudd, egy
élelmiszer egyszerre lehet tápláló és finom is.
Mindig nagy elismeréssel beszélek csodálatos cukrászművészeinkről és zseniális
kreációikról, akik alkotásaikkal, tudásukkal életben tartják az évszázados magyar
tradíciókat. Pontosan tudom, hogy mennyi tapasztalat, ötlet, munka kell ahhoz, hogy
egy gyönyörű torta valóban örömet okozzon mindenkinek, közelről nézve is szép
legyen, pontosan úgy álljon, ahogy a megrendelő szeretné, és finom is legyen.
Mindig lelkes vagyok a különböző cukrászversenyekkel kapcsolatban, és mindig le
vagyok nyűgözve a mesterek kreativitásától.
Az én rímeim nem ennyire cizelláltak.
Nekem személy szerint nem okoz gondot egy vicces formatorta vastag
marcipánburka, vagy a piskótalap az alján, de megértéssel fordulok azok felé, akik
nem ehetnek ilyesmit. Azt tapasztalom, hogy az ételintoleranciával vagy -allergiával
küzdők problémáját sokan csak egy legyintéssel akarják elintézni. Ez nincs rendben.
Szóval az én utam a segítség lett.
Viszont amit mindenképp tudnod kell a mi tortáinkról, az ez:
nem ilyenek:

hanem ilyenek:

meg nem ilyenek:

hanem ilyenek:

és nem is ilyenek:

hanem ilyenek:

továbbá egyáltalán nem ilyenek:

hanem ilyenek:

Erre mondja egy művelt francia: it is what it is.

Ezeket a tortarímeket én faragom Nektek, odafigyeléssel, felelősséggel, törődéssel.
Fogadjátok szeretettel!
Steve, a Tortaköltő